Στα ανατολικά της Χώρας Σφακίων και σε απόσταση περίπου 6χλμ. βρίσκεται το χωριό Κομητάδες. Κτισμένο σε υψόμετρο 200μ. προς την πλευρά του Λιβυκού πελάγους, είναι περιτριγυρισμένο από ελαιώνες. Η ονομασία του προέρχεται είτε από το ενετικό «κόμητες», είτε από το όνομα της παλιάς οικογένειας των Κομητών. Συναντάται μόνο στην απογραφή του Barozzi του 1577 ενώ το όνομά του το οφείλει στο επώνυμο Κομητάς το οποίο απαντάται στην Κρήτη ήδη από το 1368.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έσωσε τους κατοίκους από επιδρομή των Σαρακηνών Κουρσάρων το 14ο αιώνα. Στην εκκλησία υπάρχουν περίτεχνες τοιχογραφίες του καλλιτέχνη Ιωάννη Παγωμένου, οι οποίες χρονολογούνται από το 1314. Σώζονται επίσης ενετικά ερείπια.  Παράλληλα συναντώνται και ίχνη ρωμαϊκών ερειπίων, πράγμα που σημαίνει ότι ο οικισμός μπορεί να κατοικείται από τότε.


Στην έξοδο του χωριού βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Παύλου, κτισμένο μέσα σε ένα από τα σπήλαια του φαραγγιού Ίμπρου και προς το Νότο υπάρχει το μοναστήρι της Αγίας Παναγίας Θυμιανής, που ιδρύθηκε περίπου το 1500. Από εδώ στις 29 Μαίου 1821 ξεκίνησε η επανάσταση για την ανεξαρτησία της Κρήτης.
Ανατολικά των Κομητάδων, στο χωριό Βουβάς, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Ζώνης, κτισμένο μέσα σε βράχο.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 48 guests και κανένα μέλος

Απο 1/5/2012

Εμφανίσεις Άρθρων
741382
Go to top