Παραλιακοί οικισμοί Σφακίων

Σε αντίθεση με την αγριάδα των βουνών τους, η νότια ακτή των Σφακίων βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος και προσφέρει παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς. Αμμουδιές στην άκρη των φαραγγιών και βοτσαλωτές ακτές με φόντο τα αγέρωχα όρη.

Στα δυτικά του Δήμου Σφακίων βρίσκεται η Αγία Ρούμελη, η οποία είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας δωρικής πόλης Τάρρας και αν και δεν συνδέεται με το οδικό δίκτυο, μπορείτε να την επισκεφτείτε με τα καράβια που εκτελούν συχνά δρομολόγια από τη Σούγια, την Παλαιόχωρα και τη Χώρα Σφακίων. Ανατολικά της Αγ.Ρουμελης θα συναντήσετε την πανέμορφη παραλία του Αγίου Παύλου με τα πεντακάθαρα νερά, την ακτή από άμμο και ψιλό χαλικάκι και το αφιερωμένο στον Άγιο Παύλο πετρόχτιστο εκκλησάκι του 10ου αιώνα.

Άλλο ένα υπέροχο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό είναι το Λουτρό. Μικρό, απάνεμο λιμάνι που τα κατάλευκα σπίτια του με τα μπλε παραθυρόφυλλα και τις μικρές ταβέρνες θα σας θυμίσουν κυκλαδίτικο νησί. Κατά την ελληνιστική περίοδο το Λουτρό, ή αλλιώς, αρχαία Ανώπολη, έκοβε το δικό του νόμισμα. Μέρος της Αρχαίας Ανώπολης ήταν το αρχαίο λιμάνι Φοίνιξ, το μοναδικό φυσικό λιμάνι της νότιας ακτής το οποίο , πριν την άφιξη των Ενετών, αποτελούσε φωλιά Σαρακηνών πειρατών και δουλεμπορικό κέντρο.

Γύρω από το Λουτρό υπάρχουν φυσικές παραλίες με καταγάλανα νερά. Η φημισμένη παραλία του Φοίνικα, η υπέροχη παραλία του Λύκου, τα Μάρμαρα (στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας) και τα Γλυκά Νερά, η αγαπημένη παραλία των γυμνιστών.

Η πρωτεύουσα του Δήμου Σφακίων, η Χώρα Σφακίων βρίσκεται σε απόσταση 75 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και το γραφικό κλειστό λιμανάκι της αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τα μαγευτικά Σφακιά. Καραβάκια φεύγουν από εδώ καθημερινά για το Λουτρό και την Αγ.Ρουμέλη αλλά και το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το νησί της μυθικής Καλυψώς, την όμορφη Γαύδο.

Ανατολικά της Χώρας Σφακίων, στο χωριό Κομιτάδες βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Θυμιανής, όπου κηρύχθηκε επίσημα η επανάσταση στη Κρήτη την  τελευταία Κυριακή του Μάη του 1821, η οποία ως γνωστό δεν οδήγησε στην απελευθέρωση της, αλλά χρειάσθηκαν ακόμη μια σειρά ξεσηκωμών που θα κατέληγαν μετά από 92 χρόνια στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας πάντα ανατολικά συναντούμε το Φραγκοκάστελλο με το ομώνυμο ενετικό φρούριο. Μπροστά στο φρούριο απλώνεται μια από τις πιο ειδυλλιακές και ρομαντικές παραλίες του νησιού ενώ όλη η ακτή ανατολικά της είναι γεμάτη από επίσης υπέροχες παραλίες όπως αυτήν της  Ορθής Άμμου, με τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους και την υπέροχη θέα στο Λιβυκό πέλαγος.

Το Φραγκοκάστελλο, χτίστηκε από τους Ενετούς κατά το 1374 ως προστασία από τους πειρατές. Για την ανέγερση του χρησιμοποιήθηκαν οι λαξευτές πέτρες από την διπλανή Ερειπωμένη αρχαία πόλη Νικήτα. Στο χώρο της αρχαίας αυτής πόλης διασώζεται επίσης ως σήμερα το Εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα.

Στο Φραγκοκάστελο 1828 έγινε η τρομερή μάχη ανάμεσα στον Τούρκικο και τον Ελληνικό στρατό με αρχηγό τον Ηπειρώτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Στα  τέλη Μαΐου, δηλαδή κατά τις μέρες που έγινε η μάχη, λέγεται ότι στο Φραγκοκάστελο μπορεί να δει κανείς τους «Δροσουλίτες», τις μαύρες σκιές των στρατιωτών του Νταλιάνη, οι ψυχές των οποίων μην μπορώντας να βρουν ησυχία, από τον άδικο χαμό τους, επιστρέφουν στο Φραγκοκάστελο σε κάθε επέτειο της μάχης. Οι ντόπιοι τις ονόμασαν Δροσουλίτες γιατί εμφανίζονται μόνο με τη δροσιά της αυγής. Το φαινόμενο παραμένει μέχρι σήμερα επιστημονικά ανεξήγητο.

Αν βρεθείτε στο Φραγκοκάστελο τον Αύγουστο, τις μέρες της πανσέληνου, μη παραλείψετε να παρακολουθήσετε κάποια από τις συναυλίες που διοργανώνονται μέσα στο φρούριο.

 
deligianis lines banner
edem banner